Σχεδόν όλοι έχουν μια απάντηση στην ερώτηση «ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;».

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί: οι άνθρωποι είναι σχεδιασμένοι να αντλούν ευχαρίστηση από το φαγητό. Μάλιστα, για πολλούς, το φαγητό συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή!

Εκτός από το να κάνει τα γεύματα μια ευχάριστη εμπειρία, η απόλαυση από το φαγητό έχει επίσης σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Η απόλαυση φαγητού υποστηρίζει την πέψη, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σχέσης σας με το φαγητό, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη διαταραγμένη διατροφή και πολλά άλλα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη αρκετής «βιταμίνης P(Pleasure)» (ή ίσως βιταμίνης μμμμμ) είναι εξίσου σημαντική με το περιεχόμενο του πιάτου σας. Διαβάστε παρακάτω για να βουτήξετε στις γευστικές απολαύσεις του γιατί η απόλαυση είναι σημαντική για το φαγητό.

Η ψυχολογία πίσω από το φαγητό για ευχαρίστηση

Για χρόνια, οι ερευνητές έχουν μελετήσει την επιστήμη πίσω από το φαγητό για ευχαρίστηση. Τα ευρήματά τους είναι ενδιαφέροντα και σε μεγάλο βαθμό ενθαρρυντικά.

Φυσιολογικά, η ευχαρίστηση που αποκομίζουν οι άνθρωποι από το φαγητό εμφανίζεται τόσο στο στόμα όσο και στον εγκέφαλό μας.

Η απόλαυση κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένης της απόλαυσης από το φαγητό, οδηγεί σε απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη αναφέρεται συχνά ως η «ορμόνη της καλής διάθεσης» επειδή ενεργοποιεί τις οδούς ανταμοιβής στον εγκέφαλο, κάτι που βοηθά στην προώθηση της ευτυχίας, της ηρεμίας, του κινήτρου και της εστίασης.

Στην πραγματικότητα, κάποια παλαιότερη έρευνα του 2011, σύμφωνα έρευνα, δείχνει ότι τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να έχουν διαταράξει την ευαισθησία στην ντοπαμίνη, οδηγώντας τους στην υπερκατανάλωση τροφής για να επιτύχουν επαρκή ευχαρίστηση από το φαγητό.

Ωστόσο, όταν η χημεία του εγκεφάλου λειτουργεί σωστά, η απόλαυση του φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά οφέλη.

Όταν απολαμβάνουμε το φαγητό που τρώμε και διεγείρουμε την ντοπαμίνη, πέπτουμε και μεταβολίζουμε πιο αποτελεσματικά το φαγητό.

Όταν είμαστε χαλαροί ως απάντηση στο να έχουμε μια ευχάριστη διατροφική εμπειρία, το νευρικό μας σύστημα περνά σε κατάσταση ανάπαυσης και πέψης, κάτι που μας επιτρέπει να διασπάσουμε πλήρως και να χρησιμοποιήσουμε τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε.

Το να τρώτε με ευχαρίστηση θα μπορούσε επίσης να προωθήσει την υγιεινή διατροφή.

Μια μεγάλη συστηματική ανασκόπηση από το 2020 εξέτασε 119 μελέτες σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ απόλαυσης φαγητού και υγιεινής διατροφής. Το πενήντα επτά τοις εκατό των μελετών βρήκαν ευνοϊκές συσχετίσεις μεταξύ διατροφικής ευχαρίστησης και διατροφικών αποτελεσμάτων.

Μια μελέτη του 2015, για παράδειγμα, συσχέτισε τη μεγαλύτερη διατροφική ευχαρίστηση με υψηλότερη διατροφική κατάσταση. Άλλες μελέτες έχουν τονίσει τη σημασία της απόλαυσης από υγιεινές τροφές για την προώθηση μιας θρεπτικής, ισορροπημένης διατροφής.

Υπάρχει αυτή η πεποίθηση ότι το «υγιεινό» φαγητό πρέπει να είναι ήπιο ή να μην έχει καλή γεύση, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Όταν τρώμε φαγητό που μας αρέσει, αυξάνεται η ικανοποίηση, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και να μειώσει την πιθανότητα υπερφαγίας ή επεισοδίων υπερφαγίας.

Η συναισθηματική πλευρά των τροφών που τρώμε

Οι ώρες των γευμάτων θα ήταν αρκετά βαρετές αν το φαγητό ήταν απλώς καύσιμο. Το φαγητό ρίχνει ένα ευρύ δίχτυ σε όλη την ανθρώπινη εμπειρία, από το να μας φέρει κοντά με τους αγαπημένους μας μέχρι να μας συνδέσει με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Εν ολίγοις, το φαγητό είναι συναισθηματική αλλά και σωματική τροφή. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η απόλαυση του φαγητού μπορεί να τροφοδοτήσει το πνεύμα σας.

  • Η απόλαυση του φαγητού αυξάνει την κοινωνική σύνδεση

Τι είναι ένα πάρτι ή μια οικογενειακή συγκέντρωση χωρίς κάτι να τσιμπήσετε;

Καθώς οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα γεύματα με άλλους, συχνά συμβάλλει σε μια αυξημένη αίσθηση ευτυχίας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 για τις κοινωνικές κοινότητες της Ταϊλάνδης.

  • Η απόλαυση του φαγητού προσφέρει σωματική και συναισθηματική άνεση

Ζεστή σούπα κοτόπουλου όταν είστε άρρωστοι, ένα ζυμαρικό που σας θυμίζει τη γιαγιά σας ή το αγαπημένο επιδόρπιο που φαίνεται να είναι πάντα στο επίκεντρο: φαγητά σαν αυτά έχουν έναν τρόπο να μας ανεβάζουν τη διάθεση και να ηρεμούν το σώμα μας.

Μερικές φορές το φαγητό προσφέρει ακόμη και άνεση στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας, κάτι που πολλοί άνθρωποι συνδέουν ως αρνητικό συναισθηματικό φαγητό. Αλλά όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να συνδεθεί με το φαγητό και να το απολαύσει, υπάρχουν πολλά οφέλη.

  • Η απόλαυση του φαγητού σπάει τον έλεγχο της διατροφικής κουλτούρας

Η διατροφική κουλτούρα έχει πολλούς ορισμούς, αλλά ένα χαρακτηριστικό αυτού του μηνύματος σε κοινωνικό επίπεδο είναι ότι πρέπει να λέτε όχι στα φαγητά που αγαπάτε, ειδικά εάν είναι πλούσια σε θερμίδες ή λιπαρά.

  • Η επιλογή να απολαμβάνετε προσεκτικά αυτό που τρώτε βοηθά να σπάσει αυτή η επιβλαβής νοοτροπία.

Όταν όλα τα τρόφιμα επιτρέπονται χωρίς κανόνες—συμπεριλαμβανομένων των πιο νόστιμων, το σώμα μαθαίνει να εμπιστεύεται ότι θα πάρει αυτό που χρειάζεται.

Δημιουργώντας άδεια για αυτά τα τρόφιμα που έχουν χαρακτηριστεί ως «κακά» ή «εκτός» τα όρια» είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία επούλωσης και μπορεί να βοηθήσει κάποιον να νιώσει περισσότερη ειρήνη, αυτοπεποίθηση και ελευθερία γύρω από το φαγητό.

  • Η απόλαυση του φαγητού μας συνδέει με την πολιτιστική μας κληρονομιά

Για δεκαετίες, η έρευνα έχει δείξει ότι η αίσθηση του ανήκειν είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία.

Τι πιο όμορφο μέρος για να γνωρίσετε το να ανήκεις από την οικογένεια ή την πολιτιστική κληρονομιά σου; Εδώ είναι όπου η απόλαυση του φαγητού θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο.

Ο πολιτισμός και η παράδοση χρησιμεύουν ως μια μορφή σύνδεσης με τους άλλους και τον εαυτό μας.

Ο περιορισμός ή η άρνηση τροφών που προάγουν τη σύνδεση μπορεί να οδηγήσει σε αποσύνδεση και μοναξιά.

Παραλείποντας πολιτιστικά τρόφιμα, λέμε όχι μόνο ότι το φαγητό είναι «κακό» αλλά ότι η υποκείμενη ταυτότητα που σχετίζεται με το φαγητό είναι «κακή».

Η αγκαλιά αυτών των τροφών θα μπορούσε τελικά να δημιουργήσει μια αίσθηση ελευθερίας και ανήκειν που ανυψώνουν την ψυχική σας υγεία.

Τρώγοντας για ευχαρίστηση έναντι συναισθηματικής τροφής

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι το συναισθηματικό φαγητό δεν είναι το ιδανικό.

Η στροφή στο φαγητό για την αντιμετώπιση δύσκολων συναισθημάτων όπως το άγχος, ο θυμός ή η λύπη συχνά οδηγεί σε αλόγιστη κατανάλωση και δημιουργεί μια γεμάτη σχέση με το φαγητό.

Τούτου λεχθέντος, είναι κατανοητό αν είστε επιφυλακτικοί με την ιδέα να φάτε για ευχαρίστηση.

Ευτυχώς, το συναισθηματικό φαγητό και το φαγητό για ευχαρίστηση διαφέρουν τόσο ως προς την πρόθεσή τους όσο και ως προς τα αποτελέσματά τους.

Η συναισθηματική κατανάλωση είναι όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό ως τρόπο να αντιμετωπίσουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα.

Το να τρως για ευχαρίστηση είναι η επιλογή ενός φαγητού για να απολαύσεις ειδικά τη γεύση, την υφή και την εμπειρία του, όπως όταν βγαίνεις για ένα χωνάκι παγωτό το καλοκαίρι ή τρως ένα μήλο κατευθείαν από το δέντρο σε έναν οπωρώνα με μηλιά.

Μια άλλη σημαντική διάκριση μεταξύ αυτών των δύο συμπεριφορών είναι η σχέση που νιώθετε με το φαγητό σας.

Συχνά, αν και όχι πάντα, υπάρχει έλλειψη σύνδεσης ή αποσύνδεσης με το φαγητό όταν οι άνθρωποι τρώνε συναισθηματικά.

Όταν τρώτε για ευχαρίστηση, υπάρχει συνήθως μια αληθινή σύνδεση και απόλαυση που λαμβάνετε από το φαγητό.

Φυσικά, δεν υπάρχει τέλεια διαχωριστική γραμμή μεταξύ συναισθηματικής τροφής και φαγητού για απόλαυση – και μερικές φορές αυτά τα δύο μπορεί να επικαλύπτονται.

Πώς νιώθετε μετά;

Το να απολαμβάνετε προσεκτικά το φαγητό σας δεν θα σας αφήσει με αισθήματα ενοχής ή ντροπής.

Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο παλεύετε με μια διατροφική διαταραχή (ή ανησυχείτε για την εμφάνιση μιας), ζητήστε βοήθεια.

Η μέθοδος FMOND είναι μια μέθοδος που αποκαλύπτει στον καθένα μας την πραγματική αξία του φαγητού και σας εξασκεί στο πώς τρώτε, τι νιώθετε, πόσο είναι καλό για εσάς, εξαλείφοντας διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές. Κλείστε το ραντεβού σας εδώ

Απόλαυση + τροφή, τέλειος συνδυασμός

Λίγα πράγματα στη ζωή ταιριάζουν με την καθημερινή χαρά της απόλαυσης του φαγητού.

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε τρέφουν το σώμα μας, ανακουφίζουν το πνεύμα μας και ευχαριστούν τους γευστικούς μας κάλυκες.

Για να φέρετε περισσότερη ευχαρίστηση στο τραπέζι σας, δοκιμάστε να ξεκινήσετε από μικρά.

Όταν φτιάχνετε ένα γεύμα ή ένα σνακ, δείτε αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε για να το κάνετε ακόμα και 10 τοις εκατό πιο ευχάριστο.

Μερικές φορές, το να ζεστάνετε ένα μπράουνι, να ρίξετε λίγο κατσικίσιο τυρί σε μια σαλάτα ή να προσθέσετε περισσότερο γάλα για να αραιώσετε ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης, μπορεί να πάρει μια διατροφική εμπειρία από «meh» σε «ναι»!»

Τέλος, όταν τελειώσει η ώρα του φαγητού, ρωτήστε: Πόση ευχαρίστηση πρόσφερε το φαγητό σας;

Ποια θετικά συναισθήματα προέκυψαν από τη συναισθηματική σύνδεση με τα αντικείμενα στο πιάτο σας;

Οι νοητικές νότες που συγκεντρώνετε θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να κάνετε τις μελλοντικές επιλογές φαγητού ακόμα πιο νόστιμες.

Πηγές