NUTRITION SCIENCE

H σημασία της τροφής ως παράγοντας υγείας σωματικής και νοητικής είναι τεράστια.

Η υγιής θρέψη είναι πανάκεια για πολλές ανθρώπινες καταστάσεις σωματικής και ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, η μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, κατάθλιψης, μείωσης του στρες και πολλών άλλων δυσμενών καταστάσεων αποτελούν πρόληψη για μια ισορροπημένη ζωή.

Το υγιές σώμα και ο υγιής νους μπορούν ακόμα και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής.


“Είμαστε ό,τι τρώμε”, λόγια του Ιπποκράτη


Η Διατροφογενετική (Νutrigenetics) όπως και η Διατροφογενωμική (Νutrigenomics) είναι οι πλέον ανερχόμενες και εξελισσόμενες επιστήμες Υγείας και υπόσχονται πολλά στο μέλλον τόσο στην πρόληψη, τη διατήρηση και την επαναφορά της παρεκκλίνουσας ανθρώπινης βιολογικής ισορροπίας.

Η Μοριακή διατροφολογία (Molecular nutrition) είναι ένας κλάδος των επιστημών Υγείας που συνδέει ακριβώς τη βιολογία και τη γενετική με την τεράστια σημασία της διατροφής του ανθρώπου, δίνοντας ελπίδες σε πολλές ως τώρα άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης φύσης . Αυτό επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση ενός υγιή τρόπου ζωής βασισμένο σε διατροφικές συστάσεις (μάθετε εδώ)

Πλέον είναι πολύ εύκολο για τον καθένα μέσω γενετικών τεστ να γνωρίσει το γενετικό του προφίλ, τη γενετική του προδιάθεση σε ασθένειες που σχετίζονται με το σωστό τρόπο ζωής, την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει συγκεκριμένα συστατικά και πολλές άλλες γενετικές πληροφορίες. Αυτά παρέχουν σημαντικές γνώσεις για τη βελτίωση της ζωής.

Μάθετε πως εδώ.

NEUROBIOLOGY

Η Νευροβιολογία (Neurobiology), ερευνά συστηματικά την επίδραση του εγκεφάλου σε διάφορες διατροφικές συμπεριφορές καθώς και τη σχέση πεδίων του εγκεφάλου με τον τρόπο ζωής μέσα από την κατανόηση και τη μελέτη της δράσης των ορμονών, των νευροδιαβιβαστών, και νευρικών οδών.

Eίναι γεγονός ότι τελευταία η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται πολύ στενά. Η νευροβιολογία, το μικροβίωμα, ο άξονας εντέρου – εγκεφάλου και το πνευμονογαστρικό νεύρο αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν την υγεία.

Πλέον με κέντρο τη νευροεπιστήμη αναπτύσσονται τομείς που μελετούν ακόμη πιο στοχευμένα την ανθρώπινη σκέψη και συμπεριφορά όπως είναι η νευροβιολογία της πεποίθησης, η νευροβιολογία στη λήψη αποφάσεων, η διαπροσωπική νευροβιολογία, νευροβιολογία και στοχοθέτηση, η νευροβιολογία πίσω από την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κ.α.

Οι μέθοδοι που αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε ή που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας επηρεάζοντας πολλούς τομείς έξω και μέσα από εμάς στηρίζονται στην εφαρμογή γνωσιακών και συμπεριφοριακών ασκήσεων όπως μέσω της μεθόδου FMOND και την αλλαγή της οπτικής μας σε διάφορες καταστάσεις με την ανάπτυξη της πνευματικότητας

BIOLOGY OF AGING

Η γήρανση δεν είναι, από μόνη της, ασθένεια. Ωστόσο, η γήρανση είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη πολλών σημαντικών χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, πολλές ασθένειες φαίνεται να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης — η οποία εκδηλώνεται ως μείωση της λειτουργικότητας και μειωμένη ποιότητα ζωής.

Οι παρεμβάσεις που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής επεκτείνουν επίσης το προσδόκιμο υγείας – το τμήμα της διάρκειας ζωής που δαπανάται με καλή υγεία – υποδηλώνοντας ότι οι παρεμβάσεις που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής μπορούν να μειώσουν το βάρος πολλαπλών ασθενειών.

Μια ιδιαίτερα πολλά υποσχόμενη οδός έρευνας περιλαμβάνει την κυτταρική γήρανση όπως και η ανακάλυψη των τελομερών των χρωμοσωμάτων.

Υπάρχουν 4 τομείς ου τρόπου ζωής που συμβάλλουν στην αντιγήρανση. Αυτά περιλαμβάνουν τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή, την φυσική δραστηριότητα και άσκηση, την μείωση του εξωγενούς και ενδογενούς στρες και την εξισορρόπηση των ορμονών. Κάθε ένας από αυτούς τους τομείς είναι εξίσου σημαντικός. Λειτουργούν μαζί με ολοκληρωμένο τρόπο για το καλό ολόκληρου του σώματος.

Επιπλέον η ανάπτυξη πνευματικότητας μέσω απο τη συνεχή ανεύρεση σκοπού της ζωής, των αξιών και της ψυχικής ισορροπίας με εστίαση την διαχείρηση των συναισθημάτων οδηγούν στην καλύτερη και μακροβιότερη ζωή.

Η έρευνα όμως πάνω στη διατροφή σε ανθρώπου αρχίζει να υποδηλώνει ότι ορισμένα διατροφικά μοτίβα μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και να γερνούν πιο καλά..

Η μακροζωία μπορεί να κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά μέσω επιγενετικών αλλαγών – δηλαδή, αλλαγών που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των γονιδίων αλλά δεν αλλάζουν την υποκείμενη αλληλουχία του DNA. Αυτό υποδηλώνει ότι η διάρκεια ζωής των γονέων και ακόμη και η γονική συμπεριφορά μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής και τη διάρκεια της υγείας της επόμενης γενιάς μέσω μηχανισμών διαφορετικών από τους γενετικούς.