Διατροφική κουλτούρα

Ως βιολόγος και μοριακή διατροφολόγος, βρίσκομαι εδώ για να σας προσφέρω επιστημονική κατάρτιση, επιμόρφωση και καθοδήγηση σε θέματα που αφορούν την σωστή και ισορροπημένη ζωή. H σημασία της τροφής ως παράγοντας υγείας σωματικής και νοητικής είναι τεράστια.

Η υγιής θρέψη είναι πανάκεια για πολλές ανθρώπινες καταστάσεις υγείας άρα και ζωής. Για παράδειγμα, η μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωσης και πολλών άλλων δυσμενών καταστάσεων αποτελούν πρόληψη για μια ισορροπημένη ζωή.  Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το υγιές σώμα και ο υγιής νους μπορούν ακόμα και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής.

Τα ωφέλη ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής και ομαλής διατροφικής συμπεριφοράς  φαίνονται και στην ψυχική και συμπεριφορική υγεία ενός ατόμου. Είναι γεγονός ότι μπορούν να σταματήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, στρες, άνοιας καθώς και να έχουν θετική επίδραση στη μνήμη και την αισιοδοξία.


“Είμαστε ό,τι τρώμε”, λόγια του Ιπποκράτη μας θυμίζουν ακριβώς τη σημασία της θρέψης στο σώμα και το νου.

Η Διατροφογενετική (Νutrigenetics) όπως και η Διατροφογενωμική (Νutrigenomics) είναι οι πλέον ανερχόμενες και εξελισσόμενες επιστήμες Υγείας και υπόσχονται πολλά στο μέλλον τόσο στην πρόληψη, τη διατήρηση και την επαναφορά της παρεκκλίνουσας ανθρώπινης βιολογικής ισορροπίας.

Η επιστήμη της βιολογίας έχει εισέλθει για τα καλά στο τομέα της ανθρώπινης θρέψης και οι συνεχείς έρευνες σε παγκόσμια κλίμακα έχουν προσδιορίσει, εδραιώσει και φωτίσει πολλές πτυχές της γενετικής του ανθρώπου και της σημασίας των θρεπτικών στοιχείων στην ανθρώπινη ύπαρξη.


Η Μοριακή διατροφολογία (Molecular nutrition) είναι ένας κλάδος των επιστημών Υγείας που συνδέει ακριβώς τη βιολογία και τη γενετική με την τεράστια σημασία της διατροφής του ανθρώπου, δίνοντας ελπίδες σε πολλές ως τώρα άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης φύσης .


Ακόμη και ο τομέας της Νευροβιολογίας (Neurobiology) ερευνά συστηματικά την επίδραση του εγκεφάλου σε διάφορες διατροφικές συμπεριφορές καθώς και τη σχέση πεδίων του εγκεφάλου με τον τρόπο ζωής.

Μέσα από την κατανόηση και τη μελέτη της δράσης των ορμονών, των νευροδιαβιβαστών, νευρικών οδών καθώς και του άξονα  Υ-Υ-Ε (υποθάλαμος – υπόφυση – επινεφρίδια) είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε βαθύτερα τις όποιες συμπεριφορές που μας δημιουργούν εμπόδια στην αλλαγή του τρόπου ζωής μας ακόμα και της διατροφικής συμπεριφοράς.

Γεωργία Μεγαρίτη