Μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στα παραδοσιακά τρόφιμα που οι άνθρωποι κατανάλωναν σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα το 1960.

Η υγεία αυτών των ανθρώπων μελετήθηκε και παρατηρήθηκε ότι ήταν εξαιρετικά υγιείς σε σύγκριση με τους Αμερικανούς και είχαν χαμηλό κίνδυνο πολλών ασθενειών του τρόπου ζωής.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει τώρα ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους και να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη τύπου 2 και πρόωρου θανάτου.

Η σημασία της μεσογειακής διατροφής

Οι καρδιακές παθήσεις είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων φαίνεται να είναι χαμηλότερη μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στην Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, σε σύγκριση με εκείνους που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο.

Τα μεσογειακά τρόφιμα

Οι άνθρωποι γύρω από τη Μεσόγειο ακολουθούν παραδοσιακά μια δίαιτα πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμιά, όσπρια, πατάτες, ξηροί καρποί και σπόροι.

Το βασικό λίπος της διατροφής είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι άνθρωποι καταναλώνουν επίσης μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού, ψαριού, πουλερικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Εν τω μεταξύ, το κόκκινο κρέας παίζει μόνο ένα μικρό ρόλο.

Αυτό το πρότυπο διατροφής έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλές σε όλο τον κόσμο ως μέσο για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών.

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής

Η μεσογειακή διατροφή δεν περιλαμβάνει αναψυκτικά με ζάχαρη, πρόσθετα σάκχαρα, επεξεργασμένο κρέας πχ αλλαντικά, επεξεργασμένα σιτηρά πχ λευκό αλεύρι, επεξεργασμένα έλαια όπως σογιέλαιο, βαμβακέλαιο, και trans λιπαρά

Η μεσογειακή διατροφή στις περισσότερες μελέτες είναι υψηλή σε υγιείς φυτικές τροφές και σχετικά χαμηλή σε ζωικές τροφές.

Ωστόσο, συνιστάται η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής περιλαμβάνει επίσης τακτική σωματική δραστηριότητα, κοινή χρήση γευμάτων με άλλους ανθρώπους και απόλαυση της ζωής.

Το νερό πρέπει να είναι το ποτό σας για μια μεσογειακή διατροφή. Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει επίσης μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού – περίπου 1 ποτήρι την ημέρα. Ωστόσο, αυτό είναι εντελώς προαιρετικό και το κρασί πρέπει να αποφεύγεται από οποιονδήποτε έχει αλκοολισμό ή προβλήματα που ελέγχουν την κατανάλωσή τους.

Ο καφές και το τσάι είναι επίσης απολύτως αποδεκτοί, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε τα γλυκαντικά με ζάχαρη ποτά και τους χυμούς φρούτων, τα οποία έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Οι μελέτες γύρω από τη μεσογειακή διατροφή

Οι περισσότεροι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτές τις μελέτες είχαν προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο ή υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι περισσότερες μελέτες εξέτασαν κοινούς δείκτες υγείας, όπως βάρος, παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων και δείκτες διαβήτη.

Ορισμένες μεγαλύτερες μελέτες εξέτασαν επίσης τα ποσοστά καρδιακών προσβολών και θανάτου.

Αρκετές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, οι οποίες είναι αξιόπιστες και αποτελεσματικές μέθοδοι έρευνας, εξέτασαν τα πιθανά οφέλη αυτής της διατροφής.

Παρακάτω θα αναφερθούν 5 μακροχρόνιες ελεγχόμενες δοκιμές για τη μεσογειακή διατροφή

1. PREDIMED Study

Αυτή η μεγάλη μελέτη περιελάμβανε 7.477 άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Για σχεδόν 5 χρόνια, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μία από τις τρεις διαφορετικές δίαιτες: μια μεσογειακή διατροφή με επιπλέον παρθένο ελαιόλαδο (Med + Ελαιόλαδο), μια μεσογειακή διατροφή με πρόσθετα καρύδια (Med + Nuts), μια ομάδα ελέγχου δίαιτας χαμηλών λιπαρών.

Καμία από τις δίαιτες δεν περιλάμβανε μείωση θερμίδων ή αύξηση σωματικής δραστηριότητας.

Πολλοί ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του PREDIMED για να διερευνήσουν την επίδρασή του. Οι μελέτες εξέτασαν την επίδραση της διατροφής σε διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου και τελικά σημεία.