πνεύμονας και διατροφή

Δεν είναι μυστικό ότι μια καλά ισορροπημένη διατροφή κρατά το σώμα και το μυαλό δυνατά και υγιή. Η κατανάλωση των σωστών τροφών και θρεπτικών συστατικών μπορεί να μας δώσει ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι όλη την ημέρα, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βελτιώνει την υγεία μας—ακόμη και την υγεία των πνευμόνων μας!

Πώς σχετίζεται η διατροφή με την αναπνοή;

Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία διάσπασης της τροφής δίνοντας ενέργεια στο σώμα. Το οξυγόνο είναι σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία για να βοηθήσει στον καταβολισμό των θρεπτικών μορίων του τροφίμου. Όταν τα σάκχαρα, οι ίνες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες διασπώνται, η ενέργεια είναι το τελικό προϊόν. Το διοξείδιο του άνθρακα δημιουργείται ως απόβλητο και εκπνέεται.

Διαφορετικοί τύποι θρεπτικών ουσιών απαιτούν διαφορετικές ποσότητες οξυγόνου και παράγουν διαφορετικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο και παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ τα λίπη παράγουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα για την ποσότητα του οξυγόνου που καταναλώνεται.

Ποιες βιταμίνες ενισχύουν το αναπνευστικό σύστημα;

Μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά θα συμβάλει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα των πνευμόνων, οδηγώντας σε κακή υγεία των πνευμόνων ή ακόμα και καρκίνο. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι βιταμίνες D και E μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στους πνεύμονες, ειδικά σε όσους κάπνιζαν προηγουμένως.

  • Βιταμίνη D : Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των αποκρίσεων του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κρίσεων άσθματος σε παιδιά και ενήλικες. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ενήλικες με άσθμα μπορεί να ωφεληθούν από τα συμπληρώματα βιταμίνης D, όπως προστατευτικά αποτελέσματα έναντι οξείας αναπνευστικής λοίμωξης και μειωμένο ποσοστό παροξύνσεων που χρειάζονται θεραπεία με συστηματικά κορτικοστεροειδή. Οι πηγές τροφίμων βιταμίνης D περιλαμβάνουν: εμπλουτισμένο γάλα, σολομό, χυμό πορτοκαλιού και αυγά.
  • Βιταμίνη Ε : Η βιταμίνη Ε περιέχει μια χημική ένωση που ονομάζεται τοκοφερόλη , η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων συμπτωμάτων άσθματος όπως ο βήχας ή ο συριγμός. Πηγές βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν: αμύγδαλα, ωμούς σπόρους, σέσκουλο, χόρτα μουστάρδας, λάχανο, μπρόκολο και φουντούκια.

Συμβουλές στη διατροφή για υγιείς πνεύμονες

Είναι σαφές από έρευνες ότι τα ακόλουθα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής υγείας των πνευμόνων:

  • Υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και ψαριών
  • Χαμηλή πρόσληψη αλατιού
  • Περιορισμένη πρόσληψη τρανς λιπαρών και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων
  • Διατήρηση δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 21 και 30
  • Μέτρια άσκηση
  • Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά
  • Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο, όπως ξηροί καρποί, δημητριακά, σπόροι, καρότα, σπανάκι και θαλασσινά
  • Τρώγοντας λιπαρά ψάρια, οστρακοειδή, σόγια και φυλλώδη λαχανικά για να διασφαλιστεί η πρόσληψη των βασικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Τι λένε οι έρευνες;

Αρκετές μεγάλες μελέτες παρατήρησαν ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου και διαπίστωσαν ότι ένα ανθυγιεινό διατροφικό πρότυπο (συμπεριλαμβανομένων επεξεργασμένων δημητριακών, αλλαντικών και κόκκινων κρεάτων, επιδόρπια και τηγανιτές πατάτες ) αυξάνει τον κίνδυνο μείωσης της πνευμονικής λειτουργίας και εμφάνισης ΧΑΠ, σε σύγκριση με ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής (συμπεριλαμβανομένου φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως).

Μια πρόσφατη μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 40.000 άνδρες για 13 χρόνια και διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ΧΑΠ. Οι σημερινοί και οι πρώην καπνιστές που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν 30 έως 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΧΑΠ σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερες από δύο μερίδες την ημέρα.

Μια τριετής μελέτη σε ασθενείς με υπάρχουσα ΧΑΠ αποκάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είχαν βελτίωση στην πνευμονική λειτουργία.

Στο άσθμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δυτικές δίαιτες, τα fast food και τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο κρίσεων άσθματος , έκπτωσης της πνευμονικής λειτουργίας , συριγμού και δύσπνοιας .

Έχουμε δοκιμάσει την επίδραση μιας δίαιτας πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά σε άτομα που πάσχουν από άσθμα σε διάστημα τριών μηνών. Βρήκαμε ότι τα άτομα που κατανάλωναν επτά ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν μειωμένο κίνδυνο κρίσεων άσθματος , σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν χαμηλή διατροφή με φρούτα και λαχανικά (λιγότερες από τρεις μερίδες την ημέρα).

Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα κατά 20-30% τόσο στους καπνιστές όσο και στους μη καπνιστές.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα βιταμινών δεν μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Υπνική άπνοια και διατροφή

Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την αποφρακτική άπνοια ύπνου και εμφανίζεται στο 60-90% των ατόμων με την πάθηση. Η απώλεια βάρους και οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την πάθηση.

Λοιμώξεις των πνευμόνων και διατροφή

Οι θάνατοι μεταξύ ατόμων που υποσιτίζονται σοβαρά οφείλονται συχνά σε πνευμονία και το χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D είναι ένας αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Πώς σχετίζεται το φαγητό με την αναπνοή;

Διατροφή είναι η διαδικασία λήψης τροφής από τον οργανισμό και πέψης των πολύπλοκων θρεπτικών συστατικών της τροφής . Κατά την αναπνοή, η ενέργεια που υπάρχει στα τρόφιμα (που λαμβάνεται μέσω της διατροφής) απελευθερώνεται και χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή των σωματικών διεργασιών

Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία αλλαγής της τροφής σε καύσιμο στο σώμα . Το οξυγόνο είναι σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία για να βοηθήσει στην καύση των θρεπτικών μορίων του τροφίμου. Όταν τα σάκχαρα, οι ίνες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες διασπώνται, η ενέργεια είναι το τελικό προϊόν

Ειδικότερα, ο υποσιτισμός μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη λειτουργία των πνευμόνων και οι δυσμενείς επιπτώσεις αυτού του υποσιτισμού περιλαμβάνουν: μειωμένη αναπνευστική ώθηση , μειωμένη λειτουργία των αναπνευστικών μυών, αλλοιώσεις του πνευμονικού παρεγχύματος και καταστολή των αμυντικών μηχανισμών των πνευμόνων.

Λάβετε υπόψη ότι οι περιορισμοί στα τρόφιμα και οι συστάσεις ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο. Θυμηθείτε, καμία μεμονωμένη τροφή ή βιταμίνη δεν θα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Μια δίαιτα με ποικιλία βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που κρατούν το μυαλό και το σώμα μας υγιή.

Πηγές

https://pvrinstitute.org/en/professionals/publications/pvri-chronicle-vol-2-issue-1/the-two-faces-of-antioxidants-in-pulmonary-vascular-disease-focus-on-copd/

http://www.bmj.com/content/350/bmj.h286

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2117325/

http://ajcn.nutrition.org/content/86/2/488.long

http://thorax.bmj.com/content/early/2017/01/03/thoraxjnl-2015-207851.long

http://erj.ersjournals.com/content/33/1/33.long

http://erj.ersjournals.com/content/36/4/774.long

http://ajcn.nutrition.org/content/92/2/408.long

http://www.resmedjournal.com/article/S0954-6111(08)00056-5/abstract

http://ajcn.nutrition.org/content/96/3/534.long

https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(17)30306-5/fulltext?elsca1=tlxpr&code=lancet-site