Η τυπική άποψη των καταναλωτών είναι ότι τα συμπληρώματα είναι ασφαλή σε οποιαδήποτε δόση. Ωστόσο, αυτά τα άτομα είτε αγνοούν είτε δεν λαμβάνουν υπόψη τη βασική προϋπόθεση της τοξικολογίας, όπου η δόση κάνει το δηλητήριο. Έτσι, όπως έχει σημειωθεί από τους επιστήμονες της υγείας και της διατροφής, η ποικιλία, η μετριοπάθεια και η ισορροπία αποτελούν τους πυλώνες της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών. 

Οι σύντομες ανασκοπήσεις της διαθέσιμης βιβλιογραφίας δείχνουν ότι, σε πολύ υψηλές δόσεις, οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά μπορεί να είναι το ίδιο τοξικές με άλλες ενώσεις που υπάρχουν στα τρόφιμα και στο περιβάλλον. 

Μία μετα-ανάλυση 67 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε, βιταμίνης Α και β-καροτίνης μπορεί να συσχετιστούν με αυξημένη επίπτωση θνησιμότητας (Bjelakovic et al., 2008) η δοκιμή πρόληψης του καρκίνου του Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene (ATBC) (ομάδα μελέτης πρόληψης του καρκίνου του ATBC, 1994) διαπίστωσε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης (18%) καρκίνου του πνεύμονα και θνητότητας όλων των αιτιών (8%) μεταξύ των ανδρών που έλαβαν β-καροτένιο από εκείνους που δεν το έλαβαν.

Το 2008, μια μεγάλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή (SELECT) διακόπηκε μετά την αναφορά ότι η βιταμίνη Ε και το σελήνιο είχαν ως αποτέλεσμα αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη (Lippman et al., 2009). Μία μελέτη ιατρών (Gaziano et al., 2009) έδειξε ότι η βιταμίνη C δεν έδειξε οφέλη για την υγεία και (Combs, 2008) ανέφερε ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C είχε δυσμενείς επιπτώσεις, π.χ πέτρες στα νεφρά και διαταραχές που σχετίζονται με το σίδηρο.

Σε αντίθεση με τις μελέτες που υποδεικνύουν πιθανές δυσμενείς επιδράσεις (Brent and Oakley, 2006), η έκθεση του Ινστιτούτου Ιατρικής (IOM, 1998) έδειξε ότι η χρήση φολικού οξέος μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης δυσπλασιών, δηλαδή ελαττωμάτων νευρικού σωλήνα και σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, μια άλλη αναφορά (Brannon et al., 2008) έδειξε ότι η βιταμίνη D και το ασβέστιο μπορούν να αυξήσουν την αντοχή των οστών και να μειώσουν την εμφάνιση καταγμάτων. Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας μειώνεται στους ηλικιωμένους, οι οποίοι συμπληρώθηκαν με συμπληρώματα βιταμίνης C, Ε, βήτα-καροτίνης, χαλκού και ψευδαργύρου (Huang et al., 2006). 

References 

  1. Toxicology of Micronutrients: Adverse Effects and Uncertainty A. G. Renwick The Journal of Nutrition, Volume 136, Issue 2, February 2006, Pages 493S-501S, https://doi.org/10.1093/jn/136.2.493S Published: 01 February 2006 Committee on Toxicity of Chemicals in Food, Consumer Products, and the Environment Annual report. London: Department of Health; 1997.
  2. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine Dietary reference intakes for calcium, phosphorus, magnesium, vitamin D, and fluoride. Washington, DC: National Academies Press; 1997. Available from: https://www.nap.edu/books/0309063507/html.
  3. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine Dietary reference intakes for vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium, and zinc. Washington, DC: National Academies Press; 2001. Available from: https://www.nap.edu/books/0309072794/html/