“Ελευθερία τροφίμων” – είναι ένας περίπλοκος όρος, με ορισμούς που κυμαίνονται από την παραίτηση από την κουλτούρα της δίαιτας και τις περιοριστικές δίαιτες έως την επίτευξη καλής υγείας και διατροφικής ασφάλειας.

Συχνά αναφέρεται ως μια προσέγγιση για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών για ορισμένους και ως ένας τρόπος προώθησης της σκόπιμης απώλειας βάρους για άλλους.

Ωστόσο, στον χώρο της υγείας και της ευεξίας, είναι μια αναδυόμενη, επαναστατική ιδέα που αμφισβητεί τους κοινωνικούς κανόνες της δίαιτας και το αδύνατο ιδανικό.

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε την ελευθερία του φαγητού, εξηγούμε τι είναι το διαισθητικό φαγητό και το ενσυνείδητο φαγητό και συζητάμε ποιους ρόλους – εάν υπάρχουν – στην επιδίωξη της σκόπιμης απώλειας βάρους.

Τι είναι η τροφική ελευθερία;

Το πλαίσιο ελευθερίας τροφίμων έχει διάφορους ορισμούς και εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά:

 • ελευθερία από τη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων
 • μια προσέγγιση για την ενίσχυση της επισιτιστικής κυριαρχίας
 • γαστρονομία — η επιστήμη της κατανόησης των ιστορικών πολιτιστικών τροφίμων και των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία
 • ένα πνευματικό ταξίδι για να ξεπεραστεί ο «εθισμός στο φαγητό»
 • ένα απελευθερωτικό μέρος των προγραμμάτων απώλειας βάρους

Σε άλλα πλαίσια, η τροφική ελευθερία αναφέρεται στην παραίτηση από την κουλτούρα της δίαιτας και τις περιοριστικές δίαιτες δίνοντας στον εαυτό σας την άδεια να απολαμβάνει όλα τα τρόφιμα με μέτρο (εκτός εάν οι αλλεργίες ή οι ιατρικές ανάγκες σας εμποδίζουν να τρώτε ορισμένα τρόφιμα).

Σε αυτήν την εφαρμογή της ελευθερίας τροφίμων, οι επαγγελματίες βλέπουν το φαγητό ως κάτι περισσότερο από απλώς καύσιμο. Επιδιώκουν να οικοδομήσουν μια θετική και χωρίς κρίση σχέση με όλα τα τρόφιμα, όπου η ενοχή δεν θεωρείται συστατικό της διατροφικής εμπειρίας.

Αυτή η άποψη για την ελευθερία του φαγητού περιλαμβάνει τη διαισθητική κατανάλωση και την προσεκτική διατροφή, δύο φιλοσοφίες που καλλιεργούν την αυτοπεποίθηση γύρω από τις επιλογές τροφίμων και απορρίπτουν τους περιττούς περιορισμούς.

Η διαισθητική διατροφή και η προσεκτική διατροφή χρησιμοποιούνται συχνά για να υποστηρίξουν την αποκατάσταση από διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία και η νευρική βουλιμία, χρόνιες ψυχικές ασθένειες που επηρεάζουν αρνητικά τη διατροφική κατάσταση και τη σχέση σας με το φαγητό.

Συνολικά, η ελευθερία τροφίμων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την κουλτούρα της διατροφής ή να εισαγάγουν ευελιξία για σκόπιμη απώλεια βάρους.

Επειδή το ποικίλο και αλληλεπικαλυπτόμενο μάρκετινγκ του όρου «ελευθερία τροφίμων» μπορεί να οδηγήσει σε κάποια σύγχυση, το πλαίσιο έχει σημασία. Αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί στην ελευθερία των τροφίμων ως μια προσέγγιση χωρίς δίαιτα για την υγεία και τη διατροφή.

Τα κεφάλια-πάνω

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής και οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου, φυλής, ηλικίας, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή άλλης ταυτότητας.

Μπορούν να προκληθούν από οποιονδήποτε συνδυασμό βιολογικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών παραγόντων — όχι μόνο από την έκθεση στην κουλτούρα διατροφής.

Εάν νιώθετε ότι μπορεί να ανησυχείτε υπερβολικά με το βάρος σας ή να σας απασχολεί το φαγητό ή αν σκέφτεστε να διατηρήσετε ένα υγιές, χωρίς ενοχές μοτίβο διατροφής, αισθανθείτε τη δύναμη να μιλήσετε με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.

Ένας ειδικός ή θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα ενοχής ή άγχους και να δημιουργήσετε διατροφικά πρότυπα που υποστηρίζουν την υγεία σας, τόσο σωματική όσο και ψυχική.

Η προέλευση της τροφικής ελευθερίας ως έννοια

Η τροφική ελευθερία ως θεραπευτική προσέγγιση για την αποκατάσταση των διατροφικών διαταραχών προέκυψε από την ανάγκη για μη φαρμακευτικές θεραπείες που δίνουν έμφαση στις αλλαγές συμπεριφοράς, όπως μια θετική εικόνα σώματος και υγιεινές διατροφικές στάσεις.

Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι η δίαιτα – συνοδευόμενη από σωματική δυσαρέσκεια και επιδίωξη αδυνατίσματος – αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευρικής βουλιμίας, διαταραχής υπερφαγίας και διαταραχής κάθαρσης.

Ακόμη και η δίαιτα μεταξύ των εγγενώς αδύνατων ατόμων αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξουν ανορεξία.

Η βιομηχανία δίαιτας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προωθεί το «αδύνατο ιδανικό» με ανθυγιεινές συμπεριφορές διαχείρισης βάρους, ενθαρρύνοντας δυνητικά διαταραγμένα πρότυπα διατροφής που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η δίαιτα δεν βοηθά ούτε εκείνους που αναζητούν μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Η επανάκτηση βάρους μέσα σε 1-5 χρόνια είναι συχνή μεταξύ των χρόνιων δίαιτων και περίπου το 33% των ατόμων που κάνουν δίαιτα ανακτούν περισσότερο βάρος από αυτό που έχασαν αρχικά.

Οι περιορισμοί στη δίαιτα συμβάλλουν στη διαταραχή της διατροφής. Η τροφική ελευθερία, από την άλλη πλευρά, επιδιώκει να το καταπολεμήσει.

Η τροφική ελευθερία ως πρακτική που βασίζεται στην επίγνωση μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαταραγμένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής διατροφικής διαταραχής και της υπερφαγίας.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε το φαγητό ως απόκριση σε εξωτερικές ενδείξεις, όπως η όραση ή η μυρωδιά των τροφίμων, όταν δεν είστε σωματικά πεινασμένοι.

Συγκεκριμένα, η διαισθητική διατροφή σχετίζεται με βελτιωμένη ψυχολογική ευεξία και σωματική υγεία και λιγότερους διατροφικούς περιορισμούς.

Ελευθερία φαγητού, διαισθητικό φαγητό και προσεκτική διατροφή: Ποια είναι η διαφορά;

Αν και αυτοί οι τρεις όροι χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι ουσιαστικά οι ίδιοι. Υπάρχουν μικρές διακρίσεις μεταξύ των αρχών που προεδρεύουν.

Για παράδειγμα, η προσεκτική διατροφή έχει τις ρίζες της στη βουδιστική πρακτική της επίγνωσης και της ζωής με επίγνωση και πρόθεση.

Είναι μια διαλογιστική πρακτική που βασίζεται στη σύνδεση νου-σώματος και προωθεί μια κατάσταση μη επικριτικής επίγνωσης που εμπλέκει τις αισθήσεις σας – όραση, όσφρηση, γεύση και αίσθηση – κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Το συνειδητό φαγητό είναι η τέχνη του να είσαι παρών ενώ τρως.

Ομοίως, η διαισθητική διατροφή καλλιεργεί μια σύνδεση μυαλού-σώματος, αλλά έχει τις ρίζες της σε μια προσέγγιση της υγείας που περιλαμβάνει το βάρος και χρησιμεύει ως ο πυρήνας του παραδείγματος Υγεία σε κάθε μέγεθος.

Η διαισθητική διατροφή καθοδηγείται από 10 αρχές, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού του σώματός σας, της απόρριψης της διατροφικής κουλτούρας, της ειρήνης με το φαγητό και της αξίας της υγείας μέσω της ήπιας διατροφής.

Η τροφική ελευθερία, ωστόσο, δεν είναι τόσο καλά καθορισμένη. Μπορεί να αντιπροσωπεύει πραγματικές μορφές διαισθητικής διατροφής ή προσεκτικής τροφής ή μπορεί να προσπαθεί να γεφυρώσει τα κενά μεταξύ της σκόπιμης απώλειας βάρους, του θερμιδικού περιορισμού και της αυξημένης ευελιξίας με το φαγητό.

Παρά αυτές τις διαφορές, υπάρχει ένα κοινό νήμα μεταξύ των τριών όρων: Όλα επιδιώκουν να μειώσουν τους περιττούς διατροφικούς περιορισμούς και να βελτιώσουν τη σχέση σας με το φαγητό.

Στόχος τους είναι να απομακρύνουν τις προοπτικές ενοχής, ντροπής και αρνητικών συναισθημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση «απαγορευμένων» ή «κακών» τροφών.

Συμβουλές για να επιδιώξετε την ελευθερία του φαγητού

Η τροφική ελευθερία, όταν χρησιμοποιείται ως μια μη διατροφική προσέγγιση για την υγεία, επιδιώκει να σας απελευθερώσει από το αδύναμο ιδανικό και διατροφική κουλτούρα, τις μη ασφαλείς συμπεριφορές απώλειας βάρους ή διαχείρισης βάρους και τη δίαιτα γιο-γιο.

Είτε επιλέξετε να υιοθετήσετε μια διαλογιστική προσέγγιση με προσεκτική κατανάλωση φαγητού είτε επεξεργαστείτε τις 10 αρχές της διαισθητικής διατροφής, η ελευθερία από περιορισμούς και κρίση είναι δυνατή.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

 • Συνεργαστείτε με έναν ειδικό στη διαισθητική διατροφή ή που εφαρμόζει τεχνικές προσεκτικής διατροφής για να σας καθοδηγήσει. Με την μέθοδο FMOND εξασκούμαστε στη διαισθητική διατροφή και βελτιώνουμε τη σχέση μας με το φαγητό κατακτώντας την υγεία και το φυσιολογικό μας βάρος.
 • Εργαστείτε για να ξεμάθετε την ιδέα ότι τα τρόφιμα είναι είτε «καλά» ή «κακά». Αντίθετα, εστιάστε στον σκοπό που εξυπηρετεί το φαγητό σε μια δεδομένη στιγμή (όπως ευχαρίστηση, ενέργεια ή τροφή).
 • Ομοίως, αφαιρέστε την ιδέα της ηθικής από τα τρόφιμα. Καταλάβετε ότι δεν είστε κακός άνθρωπος για να τρώτε ένα ευχάριστο φαγητό και ότι οι επιλογές τροφίμων δεν πρέπει να σας κάνουν να αισθάνεστε κατώτεροι ή ανώτεροι από τους άλλους.
 • Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να απολαμβάνει τακτικά ευχάριστα φαγητά. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα αισθάνεστε εκτός ελέγχου σχετικά με ορισμένα τρόφιμα.
 • Εστιάστε σε συνήθειες που προάγουν την υγεία, όπως η παραμονή ενυδατωμένη και η ενασχόληση με διασκεδαστική σωματική δραστηριότητα. Η υγεία είναι κάτι περισσότερο από τον αριθμό στην κλίμακα.
 • Συντονιστείτε στις εσωτερικές σας ενδείξεις, όπως τα συναισθήματα και τα συναισθήματα πληρότητας και πείνας, και όχι απλά τα εξωτερικά σημάδια του φαγητού (όπως το φαγητό επειδή είναι μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή επειδή πιστεύετε ότι πρέπει να τελειώσετε όλο το φαγητό στο πιάτο σας) .
 • Τρώτε αργά, χωρίς περισπασμούς και απολαμβάνετε το φαγητό σας.
 • Εστιάστε στο πώς σας κάνει να νιώθετε ένα φαγητό και επιλέξτε περισσότερα τρόφιμα που σας κάνουν να νιώθετε καλά.

Χρήση διαισθητικής τροφής για σκόπιμη απώλεια βάρους

Η σκόπιμη απώλεια βάρους είναι η ενεργή προσπάθεια αλλαγής του σωματικού σας βάρους, με στόχο τη μείωση του αριθμού στη ζυγαριά.

Αν και οι μελέτες δείχνουν ότι η διαισθητική διατροφή σχετίζεται με απώλεια βάρους και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), στον πυρήνα της, η διαισθητική διατροφή δεν είναι μέθοδος απώλειας βάρους.

Ένα αληθινό διαισθητικό πρόγραμμα διατροφής δεν θα διαφήμιζε την απώλεια βάρους ως αποτέλεσμα, καθώς μερικοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν βάρος ενώ άλλοι μπορεί να αυξήσουν ή να διατηρήσουν βάρος.

Η διαισθητική διατροφή επιτρέπει στο σώμα σας να βρει το «ευτυχισμένο βάρος» του, ή το βιολογικά καθορισμένο βάρος καθορισμένου σημείου.

Ομοίως, οι θεμελιώδεις αρχές της ενσυνείδητης διατροφής δεν εστιάζονται στην απώλεια βάρους – αν και ορισμένα προγράμματα απώλειας βάρους έχουν επιλέξει τα μηνύματά της για ενσυνειδητότητα.

Άλλα προγράμματα εργάζονται για να γεφυρώσουν το χάσμα εστιάζοντας σε συνήθειες που προάγουν την υγεία, ενώ δημιουργούν μικρά ελλείμματα θερμίδων που προάγουν την αργή απώλεια βάρους χωρίς να αποφεύγονται τελείως τα ευχάριστα τρόφιμα που μπορεί να μην είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ή χαμηλά σε θερμίδες.

Συμπέρασμα

Η «Ελευθερία τροφίμων» είναι ένας άκρως εμπορευματοποιημένος όρος με διάφορους ορισμούς, που κυμαίνονται από την υπέρβαση της διατροφικής κουλτούρας και τις περιοριστικές δίαιτες έως την ενασχόληση με την επισιτιστική κυριαρχία. Επομένως, το πλαίσιο έχει σημασία.

Ως μια μη διατροφική προσέγγιση στη διατροφή, η ελευθερία τροφής περιλαμβάνει συντονισμό με τα εσωτερικά σημάδια κορεσμού και πείνας, αποσύνδεση τροφών και ηθικής και εστίαση σε συμπεριφορές που προάγουν την υγεία — όχι μόνο στην κλίμακα.

Στον πυρήνα τους, οι αρχές της διαισθητικής διατροφής και της προσεκτικής διατροφής δεν εστιάζουν ούτε προωθούν τη σκόπιμη απώλεια βάρους. Αντίθετα, σας βοηθούν να ανακαλύψετε και να συμμετάσχετε σε συνήθειες που προάγουν την υγεία που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια, αύξηση ή διατήρηση βάρους.

Αυτά τα πλαίσια βοηθούν τους ανθρώπους να καλλιεργούν θετικές σχέσεις με τα τρόφιμα και το σώμα τους που είναι χτισμένα στην αυτοπεποίθηση και τη συμπόνια στον εαυτό τους και όχι στο λεπτό ιδανικό.

Πηγές

 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25288515/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28547702/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26243300/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32020677/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25614198/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28718396/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32549835/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25726186/