νευροπλαστικότητα

Όμως, η νευροπλαστικότητα είναι το «μυϊκό οικοδόμημα» μέρος του εγκεφάλου.

Γιαυτό και με κάθε επανάληψη μιας σκέψης ή ενός συναισθήματος, ενισχύουμε ένα νευρικό μονοπάτι – και με κάθε νέα σκέψη, αρχίζουμε να δημιουργούμε έναν νέο τρόπο ύπαρξης.

Επιπλέον, αυτές οι μικρές αλλαγές σε επανάληψη, αρκετά συχνά, οδηγούν σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας.

Ως αποτέλεσμα, αυτά που κάνουμε συχνά δυναμώνουν και ό,τι δεν χρησιμοποιούμε εξαφανίζεται.

Το να κάνεις μια σκέψη ή μια ενέργεια ξανά και ξανά αυξάνει τη δύναμή της.

Γινόμαστε κυριολεκτικά αυτό που σκεφτόμαστε και κάνουμε. Έτσι η νευροπλαστικότητα ενισχύει την ικανότητα προσαρμογής του εγκεφάλου σε κάποια αλλαγή συνήθειας.

H νευροπλαστικότητα κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νευροεκφυλιστική διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα κινητική δυσλειτουργία και γνωστική έκπτωση.

Οι φλεγμονώδεις και νευροεκφυλιστικές αλλαγές στον εγκέφαλο ασθενών με ΣΚΠ οδηγούν σε προοδευτική αναπηρία και αυξανόμενη εγκεφαλική ατροφία.

Ο πιο κοινός τύπος ΣΚΠ έχει χαρακτηριστικά επεισοδίων κλινικών παροξύνσεων και υφέσεων.

Εκτός από τους ευρέως γνωστούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης όπως η επαναμυελίνωση, ένα άλλο σημαντικό φαινόμενο είναι η νευροπλαστικότητα.

Αρχικά, η νευροπλαστικότητα συνδέθηκε με τα αναπτυξιακά στάδια της ζωής. Ωστόσο, υπάρχουν τώρα αυξανόμενα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η δομική και λειτουργική αναδιοργάνωση συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Αρκετές λειτουργικές μελέτες έχουν παράσχει πολύτιμα δεδομένα σχετικά με την παρουσία νευρωνικής πλαστικότητας σε ασθενείς με ΣΚΠ.

Ωστόσο, αποδεδειγμένα η πλαστικότητα του εγκεφάλου διατηρείται επίσης σε ασθενείς με σημαντική εγκεφαλική βλάβη.

 Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχολογία (CBT) βοηθά την νευροπλαστικότητα

Η CBT μας βοηθά να μάθουμε να «χτίζουμε» σκέψεις και συναισθήματα που μας ωφελούν και μας φέρνουν πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε να είμαστε.

Η εξάσκηση και η επανάληψη πιο «υγιεινών» συμπεριφορών χτίζουν τη νευροπλαστικότητα και σας επιτρέπουν να το σκέφτεστε με ευέλικτο τρόπο, προσαρμοστικό και τελικά πιο θετικό.

Στη CBT, κάποιος μαθαίνει να διαχωρίζει τις λανθασμένες σκέψεις και πεποιθήσεις από τις συναισθηματικές του αντιδράσεις και, κατά συνέπεια, τις ανθυγιεινές συμπεριφορές του.

Για παράδειγμα, όταν η σκέψη «όλα θα πάνε φρικτά» οδηγεί στο συναίσθημα «μπορεί να τα παρατήσω τώρα», είναι πιθανό να τα παρατήσετε και έτσι να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι είχατε δίκιο από τότε.

Μετά από εβδομάδες ή μήνες επιτυχημένης θεραπείας CBT, ένα άτομο θα πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει πότε καταστροφολογεί και να αλλάξει τη σκέψη από «όλα θα πάνε φρικτά» σε «Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον». τα πράγματα ίσως να πάνε καλά και να με εκπλήξουν, αλλάζοντας τη συναισθηματική απόκριση και κατά συνέπεια τη συμπεριφορά.

Το να μάθουμε περισσότερα για την επιγενετική και τη νευροπλαστικότητα μας δίνει έναν λόγο να προσπαθούμε να είμαστε πιο υγιείς και ευτυχισμένοι άνθρωποι.

Ένα, γιατί μας λένε ότι μπορούμε να σπάσουμε αρνητικά μοτίβα σκέψης που μας κρατούν παγιδευμένους σε ανθυγιεινές συμπεριφορές. Και δύο, επειδή οι πράξεις μας επηρεάζουν τα παιδιά μας—τόσο πριν αποφασίσουμε να τα αποκτήσουμε όσο και αφού τα φέρουμε στον κόσμο.

Η επιγενετική, μια νέα επιστήμη

Πολλοί από εμάς μάθαμε στο μάθημα της βιολογίας του γυμνασίου ότι τα γενετικά χαρακτηριστικά περνούν σε εμάς από τους γονείς μας. Μας έμαθαν ότι έχουμε καστανά, μπλε ή πράσινα μάτια επειδή το έκανε ένας γονέας, είμαστε αδύνατες ή χοντρές επειδή ήταν ένας γονέας κ.λπ.

Πρόσφατη έρευνα επεκτείνει αυτή την ιδέα με τρόπο που θα έδειχνε αδιανόητος πριν από μερικές δεκαετίες. Γνωρίζουμε ότι τα χαρακτηριστικά που μεταδίδουμε στα παιδιά μας δεν μπορούν να αλλάξουν μόνο με βάση την εμπειρία της ζωής μας.

Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αλλάζουμε το πρότυπο γενετικής δραστηριότητας των παιδιών μας μετά τη γέννησή τους.

Αυτός ο τομέας της γενετικής έρευνας ονομάζεται επιγενετική . Είναι η μελέτη των αλλαγών στη λειτουργία των γονιδίων από αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση και όχι στον γενετικό κώδικα.

Η σύνδεση της επιγενετικής με τη νευροπλαστικότητα μέσα από έρευνες.

Αν συνδυάσουμε την επιγενετική με την έρευνα για τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και τη νευροπλαστικότητα (την ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει νέους νευρώνες και γλοιακά κύτταρα και να δημιουργεί νέες συνδέσεις), έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι.

Το 2010, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης τάισαν αρσενικούς αρουραίους με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και στη συνέχεια παρακολούθησαν τους απογόνους τους να κέρδιζαν περισσότερο βάρος από τα μωρά των αρουραίων που τρέφονταν με κανονική διατροφή.

Εάν οι παραδοσιακές θεωρίες για τη γενετική ήταν αληθινές, η διατροφή του γονέα ενός αρουραίου δεν θα έπρεπε να είχε επηρεάσει το βάρος των απογόνων τους.

Μια μελέτη του 2011 στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν έδειξε ότι, όταν οι γονείς είναι κάτω από συναισθηματικό, οικονομικό ή άλλες μορφές στρες, αυτό μπορεί να αλλάξει τα πρότυπα γενετικής δραστηριότητας των παιδιών τους τουλάχιστον κατά την εφηβεία και ίσως περισσότερο.

Και δεδομένου ότι ορισμένα από τα τροποποιημένα γονίδια διαμορφώνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι επιπτώσεις του γονικού στρες μπορεί να ενσωματωθούν μόνιμα στον εγκέφαλο των παιδιών.

Ήταν μια παλαιότερη μελέτη του 2004 που μας έδειξε πώς οι γονείς μπορούν να αλλάξουν τα γονίδια ενός μωρού με τη συμπεριφορά τους απέναντί τους.

Μια άλλη μελέτη σε αρουραίους, αυτή τη φορά στο Πανεπιστήμιο McGill, αποκάλυψε ότι όταν μια μητέρα αρουραίος γλείφει και περιποιείται τους απογόνους της, «ενεργοποιεί ένα γονίδιο που δημιουργεί έναν υποδοχέα για τις ορμόνες του στρες στον εγκέφαλο των μωρών αρουραίων, που προκαλεί την παραγωγή περισσότερων υποδοχέων. προκαλεί λιγότερες ορμόνες του στρες.

Το να μάθουμε περισσότερα για την επιγενετική και τη νευροπλαστικότητα μας δίνει έναν λόγο να προσπαθούμε να είμαστε πιο υγιείς και ευτυχισμένοι άνθρωποι.

H θεραπεία με CBT στην σκλήρυνση κατά πλάκας

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία φαίνεται να είναι μια κλινικά αποτελεσματική θεραπεία για την κόπωση στη σκλήρυνση κατά πλάκας και θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως συμπληρωματική θεραπεία για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας προκειμένου να προαχθεί η ποιότητά τους της ζωής και ποιος ξέρει να προάγει και την νευροπλαστικότητα.

Ορισμένες μελέτες επίσης, δείχνουν ότι η CBT θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ΣΚΠ ή να την καταστήσει λιγότερο σοβαρή.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε στοχευμένη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης και της χαμηλής αυτοεκτίμησης

Η ψυχική και συναισθηματική ευεξία μπορεί να έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό  σύστημα και στη συνολική σωματική σας υγεία, επίσης.

References:

  • Begley, S. (2011, September 12). Parents’ depression and stress leave lasting mark on children’s DNA. Daily Beast. Retrieved from https://www.thedailybeast.com/parents-depression-and-stress-leaves-lasting-mark-on-childrens-dna
  • Essex, M. J., Boyce, W. T., Hertzman, C., Lam, L. L., Armstrong, J. M., Neumann, S. M. A., & Kobor, M. S. (2011, September 2). Epigenetic vestiges of early developmental adversity: Childhood stress exposure and DNA methylation in adolescence. Child Development. Retrieved from https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-8624.2011.01641.x
  • Kays, J. L., Hurley, R. A., & Taber, K. H. (2012, April 1). The dynamic brain: Neuroplasticity and mental health. Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, 24(2). Retrieved from https://neuro.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.neuropsych.12050109
  • Månsson, K. N. T., Salami, A., Frick, A., Carlbring, P., Andersson, G., Furmark, T., & Boraxbekk, C.-J. (2016). Neuroplasticity in response to cognitive behaviour therapy for social anxiety disorder. Translational Psychiatry, 6(2). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4872422
  • Weaver, I. C., Cervoni, N., Champagne, F. A., D’Alessio, A. C., Sharma, S., Seckl, J. R., … & Meaney, M. J. (2004). Epigenetic programming by maternal behaviour. Nature Neuroscience, 7(8). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15220929
  • Weinhold, B. (2006). Epigenetics: The science of change. Environmental Health Perspectives, 114(3). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1392256
  • Zimmer, C. (2015, December 3). Fathers may pass down more than just genes, a study suggests. The New York Times. Retrieved from https://www.nytimes.com/2015/12/08/science/parents-may-pass-down-more-than-just-genes-study-suggests.html
  • Mohr DC, Likosky W, Bertagnolli A et al. Telephone-administered cognitive-behavioural therapy for the treatment of depressive symptoms in multiple sclerosis. J Consult Clin Psychol. 2000;68:356–361.
  • Managing Chronic Pain: A Cognitive-Behavioral Therapy Approach. Oxford University Press; 2007.