Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε διαφορετικά το καλοκαίρι (στη ζέστη) από ό,τι το χειμώνα (στο κρύο). Κάθε εποχή επηρεάζει το σώμα διαφορετικά. Έτσι χρειαζόμαστε διαφορετικές βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά για να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε υγιείς κατά τη διάρκεια κάθε εποχής.

Πώς τρώμε στο κρύο χειμώνα;

Η πτώση της θερμοκρασίας που συνοδεύεται από ψυχρούς ανέμους, όχι μόνο μας αναγκάζει να φορέσουμε περισσότερα ρούχα αλλά και μας κάνει να τρώμε περισσότερο. Επίσης μας οδηγεί να υποκύπτουμε πιο εύκολα σε ανθυγιεινές λιγούρες. Σύμφωνα με έρευνες, η γενετική μας μπορεί να ευθύνεται για αυτό, όπως και κάποιοι άλλοι λόγοι μεταξύ των οποίων:

  • Η θερμοκρασία: Με την πτώση της θερμοκρασίας, το σώμα μας πρέπει να λειτουργήσει σκληρότερα για να κρατηθεί ζεστό. Έτσι απαιτούνται περισσότερες θερμίδες για την παραγωγή ενέργειας. Όταν συμβαίνει αυτό, το μυαλό μας στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο να φορέσει περισσότερα ρούχα και να τρώει τρόφιμα με περισσότερες θερμίδες.
  • Η αφυδάτωση Οι άνθρωποι γενικά τείνουν να πίνουν λιγότερο νερό τους χειμώνες, γεγονός που οδηγεί σε αφυδάτωση. Αυτό το πρόβλημα είναι αρκετά κοινό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το σώμα μας χρειάζεται πραγματικά νερό. Γιαυτό πολλές φόρες μπερδεύουμε τη δίψα μας με την πείνα και τρώμε περισσότερο φαγητό.

Πώς τρώμε το θερμό καλοκαίρι;

Οι θερμότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού μας οδηγούν να τρώμε με διαφορετικό τρόπο. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, συχνά αρχίζουμε να λαχταρούμε πιο ελαφριά, πιο κρύα φαγητά και ποτά. Αυτό είναι θετικό όταν λαχταράμε φρέσκα φρούτα ή ελαφριές πρωτεΐνες. Προσοχή όμως στη λαχτάρα μας για γλυκά ψυγείου όπως και παγωτό και αλκοολούχα δροσιστικά ποτά.

καρπούζι
πηγή: Unsplash

Συνήθως το καλοκαίρι καταφέρνουμε να ξεγελάσουμε την όρεξή μας με χυμούς, φρέσκες πράσινες σαλάτες και άλλα ελαφριά πιάτα. Αλλά όλα αυτά έχουν μια επιστημονική εξήγηση.

Φαίνεται ότι η όρεξή μας σχετίζεται στενά με το κλίμα και στην πραγματικότητα το τι βάζουμε στο πιάτο μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αλλαγές του καιρού.

Τί λέει η επιστήμη;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ζεστός καιρός καταστέλλει την αδηφάγα πείνα μας, καθώς το σώμα μας χρειάζεται κάτι για να το βοηθήσει να κρυώσει κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Το αντίθετο έχει επίσης παρατηρηθεί – το σώμα μας χρειάζεται περισσότερες θερμίδες σε πιο κρύο καιρό για να συμβάλει στην επαρκή λειτουργία όλων των οργάνων μας και από εκεί για να καταφέρει να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός μας σε φυσιολογικά όρια.

Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο που προσεγγίζουμε τα πιο ζεστά και νόστιμα πιάτα τους χειμερινούς μήνες.

Οι ειδικοί αναφέρουν ένα άλλο περίεργο εύρημα. Αποδεικνύεται ότι τα ζεστά τρόφιμα που καταναλώνουμε με σκοπό να ζεσταθούμε απορροφώνται πιο γρήγορα από το σώμα μας, γι’ αυτό και δεν μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους για πολύ. Για τον ίδιο λόγο τρώμε σε μικρότερα διαστήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και βάζουμε περισσότερα κιλά.

Τί μπορούμε να κάνουμε για να ελέγξουμε την χειμωνιάτικη υπερφαγία;

Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε τροφές διαφορετικής θερμοκρασίας το χειμώνα, όχι ταυτόχρονα, όπως σε διάστημα 30 λεπτών. Για παράδειγμα. αφού φάτε ζεστό φαγητό, μεταβείτε στα φρέσκα λαχανικά , των οποίων η θερμοκρασία είναι λίγο χαμηλότερη.

Μια άλλη επιλογή είναι να πιείτε ένα ποτήρι δροσερό νερό. Αποφύγετε να πίνετε ροφήματα πολύ χαμηλότερης θερμοκρασίας αμέσως μετά τα ζεστά πιάτα για να μην έχετε στομαχικά προβλήματα.

Οι ειδικοί μας δίνουν επίσης συμβουλές για το φαγητό τις ζεστές μέρες. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, πιείτε μεγάλες ποσότητες υγρών τροφών και νερού για να ενυδατωθείτε επαρκώς. Κατά τη διάρκεια του κρύου και ξηρού καιρού, φροντίστε να προσφέρετε στον εαυτό σας άφθονη πρόσληψη πρωτεϊνών.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, βρισκόμαστε πιο συχνά έξω με τον πιο ζεστό καιρό, εκθέτοντας το δέρμα μας στον ήλιο. Ο ήλιος είναι πιο δυνατός και πιο άμεσος το καλοκαίρι, έτσι το σώμα μας είναι σε θέση να μετατρέψει το ηλιακό φως σε βιταμίνη D. Χάνουμε επίσης πολλούς ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα το καλοκαίρι, επομένως μπορεί να είναι σημαντικό να αναπληρώσουμε τους ηλεκτρολύτες το καλοκαίρι.


Βιταμίνες που βοηθούν στο κρύο

  1. Επικεντρωθείτε σε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.  Οι ερευνητές γνωρίζουν τώρα ότι είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D (μαζί με βιταμίνη Κ) για την προστασία από την οστεοπόρωση , ορισμένους καρκίνους, τη νόσο του Αλτσχάιμερ , την αυτοάνοση νόσο, τη μόλυνση και πολλά άλλα.
  2. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή δερματικών προβλημάτων του χειμώνα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, μειώνουν τα τριγλυκερίδια, επιβραδύνουν την ανάπτυξη της πλάκας στις αρτηρίες και μειώνουν την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Οι κρύοι μήνες μπορεί να προκαλέσουν ξεφλούδισμα, φαγούρα και ξηρότητα στο δέρμα, η λήψη επαρκών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.
  3. Η βιταμίνη C είναι το κλειδί για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης. Αν και η βιβλιογραφία έχει αναμειχθεί σχετικά με το εάν η βιταμίνη C φαίνεται να προστατεύει από την ασθένεια, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του κρυολογήματος. Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό

Περισσότερες συστάσεις για το κρύο

  1. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες στην άνετη εναλλαγή των τροφών σας. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο ψυχρότερος καιρός σε συνδυασμό με την περίοδο των γιορτών μπορεί να κάνει πολλούς να τρώνε περισσότερα πιάτα πλούσια σε κρέας, που μας προσφέρουν ζεστασιά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια πεπτική δυσφορία και δυσκοιλιότητα σε όσους αντικαθιστούν τα φρέσκα προϊόντα με γεύματα με επίκεντρο το κρέας ή σε οποιονδήποτε με ευαίσθητο στομάχι.
  2. Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε ακόμα και όταν έξω έχει κρύο. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, χρειάζεστε εξίσου πολύ νερό τους πιο κρύους μήνες, αν όχι περισσότερο, από ό,τι το καλοκαίρι. Ενώ τείνουμε να χάνουμε περισσότερο νερό μέσω του ιδρώτα το καλοκαίρι, σε ψυχρά κλίματα η απώλεια υγρών μπορεί να είναι εξίσου υψηλή εν μέρει λόγω της χαμηλότερης υγρασίας, των αυξημένων απωλειών στα ούρα και των λιγότερο εμφανών ενδείξεων αφυδάτωσης.

Xάνουμε περισσότερες θερμίδες στο κρύο ή τη ζέστη;

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το σώμα μας καίει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες προσαρμόζοντας τις χαμηλές θερμοκρασίες από ό,τι όταν προσαρμοζόμαστε σε ζεστό καιρό. Όταν το σώμα μας παράγει θερμότητα , καίμε επιπλέον ενέργεια ή επιπλέον θερμίδες. Ως εκ τούτου, σε ψυχρά περιβάλλοντα, το σώμα μας προσαρμόζεται γρήγορα διεγείροντας τις συσπάσεις των λείων μυών (δηλαδή ρίγος) προκειμένου να παράγει θερμότητα. Το ρίγος απαιτεί θερμιδική ενέργεια για να παράγει θερμότητα.

Αντίθετα, η ζέστη του καλοκαιριού έχει μικρή επίδραση στην καύση θερμίδων σε ηρεμία (γνωστός και ως BMR- Basal Metabolic Rate). Εάν ιδρώνετε, αυτό δεν είναι ενεργή καύση θερμίδων. Ωστόσο, εάν βρίσκεστε σε θερμαινόμενο περιβάλλον για παρατεταμένες περιόδους ή έχετε πυρετό, αυτό μπορεί να αυξήσει την καύση θερμίδων σας ή το BMR.

Η σωματική δραστηριότητα στο κρύο

Η σωματική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε το σώμα σας ως μια αποτελεσματική μηχανή καύσης θερμίδων. Φαίνεται ότι η BMR αυξάνεται ελαφρώς περισσότερο σε ψυχρά περιβάλλοντα προκειμένου να παραχθεί θερμότητα σώματος. Λάβετε υπόψη ότι η διαφορά στη θερμιδική δαπάνη είναι οριακή και θα ποικίλλει ανάλογα με τη συγκεκριμένη θερμοκρασία, πόσο καιρό βρίσκεται το άτομο σε αυτό το περιβάλλον και τον τύπο του ρούχου που φοράει.

Προτεινόμενη βιβλιογραφία