δίαιτα Dash

Η δίαιτα DASH έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια, πέτρες στα νεφρά, μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Τόσο η μεσογειακή όσο και η δίαιτα DASH είναι δίαιτες εστιασμένες στα φυτά, πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, με γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άπαχα κρέατα, ψάρια και πουλερικά, κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινά λιπαρά για την καρδιά.

Η συγκεκριμένη δίαιτα συνιστάται ιδιαίτερα σε άτομα με υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) ή προυπέρταση. Το διατροφικό πρόγραμμα διατροφής DASH έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε μελέτες που χρηματοδοτούνται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης). Εκτός από το πρόγραμμα χαμηλού αλατιού (ή χαμηλού νατρίου), η δίαιτα DASH παρέχει πρόσθετα οφέλη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα DASH;

Η δίαιτα DASH μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση μειώνοντας την ποσότητα νατρίου στη διατροφή σας. Αυτή περιλαμβάνει επίσης μια ποικιλία από τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Η δίαιτα δημιουργήθηκε αφού οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν πολύ λιγότερο συχνή σε άτομα που ακολουθούσαν φυτική διατροφή, όπως οι vegan και οι χορτοφάγοι.

Γι’ αυτό η δίαιτα DASH δίνει έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ περιέχει κάποιες άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως το κοτόπουλο, το ψάρι και τα φασόλια. Η διατροφή είναι χαμηλή σε κόκκινο κρέας, αλάτι, πρόσθετα σάκχαρα και λιπαρά.

Ποια τα πιθανά οφέλη της δίαιτας DASH;

Πέρα από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η δίαιτα DASH προσφέρει μια σειρά από πιθανά οφέλη:

 • Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Σε μελέτες, τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα DASH εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ακόμα κι αν δεν έχασαν βάρος ή δεν περιόρισαν την πρόσληψη αλατιού Αυτό συμπληρώνεται και με άλλες μελέτες που αποκαλύπτουν ότι ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση — ειδικά σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στη δίαιτα DASH είτε χάσετε βάρος είτε όχι. Ωστόσο, εάν έχετε ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση, το πιθανότερο είναι ότι σας έχει συμβουλεύσει να χάσετε βάρος . Αυτό συμβαίνει επειδή όσο περισσότερο ζυγίζετε, τόσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή σας πίεση. Επιπλέον, η απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν βάρος με τη δίαιτα DASH.
 • Ελαττώνει τον κίνδυνο καρκίνου: Μια πρόσφατη ανασκόπηση έδειξε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν τη δίαιτα DASH είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου , συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού.
 • Βελτιώνει το μεταβολικό συνδρόμο: Μερικές μελέτες σημειώνουν ότι η δίαιτα DASH μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου έως και 81%.
 • Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη: Η δίαιτα έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
 • Ελλατώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων: Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση σε γυναίκες, η ακολουθία μιας δίαιτας τύπου DASH συσχετίστηκε με 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 29% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Πολλές από αυτές τις προστατευτικές επιδράσεις αποδίδονται στην υψηλή περιεκτικότητα της διατροφής σε φρούτα και λαχανικά. Γενικά, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ασθένειας.

Πώς να ξεκινήσετε τη δίαιτα DASH;

Η δίαιτα DASH απαιτεί έναν ορισμένο αριθμό μερίδων καθημερινά από διάφορες ομάδες τροφίμων. Ο αριθμός των μερίδων που χρειάζεστε μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το πόσες θερμίδες χρειάζεστε την ημέρα.

Ξεκινήστε περιορίζοντας τον εαυτό σας σε 2.400 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού). Στη συνέχεια, μόλις το σώμα σας προσαρμοστεί στη διατροφή, μειώστε τα 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα (περίπου 2/3 του κουταλιού του γλυκού). Αυτές οι ποσότητες περιλαμβάνουν όλο το νάτριο που καταναλώθηκε, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου στα προϊόντα διατροφής καθώς και σε αυτά που μαγειρεύετε ή προσθέτετε στο τραπέζι.

Η δίαιτα DASH προτείνει να λαμβάνετε:

 • Δημητριακά: 7-8 ημερήσιες μερίδες
 • Λαχανικά: 4-5 μερίδες ημερησίως
 • Φρούτα: 4-5 μερίδες ημερησίως
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά: 2-3 μερίδες ημερησίως
 • Κρέας, πουλερικά και ψάρι: 2 ή λιγότερες καθημερινές μερίδες
 • Ξηροί καρποί, σπόροι και ξερά φασόλια: 4-5 μερίδες την εβδομάδα
 • Λίπη και έλαια : 2-3 μερίδες ημερησίως
 • Γλυκά: λιγότερες από 5 μερίδες την εβδομάδα

Η δίαιτα DASH λειτουργεί για όλους;

Ενώ οι μελέτες για τη δίαιτα DASH προσδιόρισαν ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις της αρτηριακής πίεσης σημειώθηκαν σε εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη αλατιού, τα οφέλη του περιορισμού του αλατιού στην υγεία και τη διάρκεια ζωής δεν είναι ξεκάθαρα.

Για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, η μείωση της πρόσληψης αλατιού επηρεάζει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, σε άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, τα αποτελέσματα της μείωσης της πρόσληψης αλατιού είναι πολύ μικρότερα.

Η θεωρία ότι μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στο αλάτι – που σημαίνει ότι το αλάτι ασκεί μεγαλύτερη επίδραση στην αρτηριακή τους πίεση – θα μπορούσε εν μέρει να το εξηγήσει αυτό .

Πηγές